KAZALO RECEPTOV GLAVNA STRAN FREETIME  
 
Naziv jedi: ŠELINKA    
 

Postopek:
Na Krasu je običaj, da gostom ponudijo predvsem značilne kraške jedi. Taka je tudi šelinka – zeleni v teh krajih pravijo šelin –, ki so jo gospodinje po navadi kuhale ob trgatvi in boljših priložnostih. V jed seveda mora stopiti tudi kralj živali, če pa smo v kraljestvu pršuta, spadajo v šelinko vsaj še obrezki pršuta.

V lonec damo kuhat vso zelenjavo, obrezke pršuta, solimo in zavremo, potem dodamo svinjsko kračo in govejo mišico ter vse skuhaj kuhamo tri ure in pol. Pol ure pred koncem dodamo še cele olupljene krompirje. Potem vzamemo iz lonca meso in vse skupaj precedimo. Precejeno juho zgostimo z gomoljem zelene, da nastane omaka. Kračo natrgamo.

Pred serviranjem segrejemo omako, na krožniku oblikujemo tudi krompir in gomolj zelene. Koščke krače damo v modelček in jih segrejemo na pari. Za dekoracijo zmešamo list zelene in oljčno olje, dodamo kuhan korenček in vse skupaj precedimo skozi sito.

 

Sestavine:
2 gomolja zelene
50 g korenja
1 kg svinjske krače
25 dag goveje mišice (dela krače)
100 g obrezkov pršuta
300 g krompirja
sol
oljčno olje
list zelene

 

 
FREETIME KUHARSKI RECEPTI - martina@freetime.si  - Recepti gostinskih lokalov, restavracij, gostiln, hotelov in kmečkih turizmov.

I FEEL FREE FREETIME.si