KAZALO RECEPTOV GLAVNA STRAN FREETIME  
 
Naziv jedi: PRLEŠKA GIBANICA      
 

Postopek:
Iz najprej naštetih živil zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo. Počiva naj dve uri ali več, da se lepše razvleče. Spočito testo razvaljamo in razvlečemo na pomokanem prtu. Pustimo ga nekaj časa, da se osuši. Pripravimo okrogel lončen pekač in ga namažemo z mastjo ali drugo maščobo. Testo razgrnemo čez pekač.
Tisti del testa, ki visi čez rob, razrežemo na 7 ali 8 delov. Prvo plast testa premažemo z raztopljenim maslom, naslednjo plast z gostejšim nadevom. V tem vrstnem redu delamo, dokler ne porabimo vsega materiala. Po nadevu lahko potresemo oprane rozine, ni pa nujno.

Spodaj sta dve ali tri plasti testa, vmes pa dve plasti in na vrhu dve, torej štiri plasti testa in tri nadeva. Na vrhu gibanico namažemo s smetano. Tudi vmes lahko testo poškropimo s smetano.

Gibanico spečemo v krušni peči ali peči pri temperaturi 200°C pečeno potresemo s sladkorjem.

 

Sestavine:
Testo
75 dag gladke ali mešane moke
sol
1 jajce
1 žlica belega olja (lahko sončnično)
1 žlica kisa
mlačna voda

Nadev:
1 do 1,25 kg skute
3 jajca
sol
1/2 l kisle smetane
20 dag masla (margarine), lahko svinjske masti
2 do 4 žlice sladkorja
pest rozin
mast za pekač

 

 
FREETIME KUHARSKI RECEPTI - martina@freetime.si  - Recepti gostinskih lokalov, restavracij, gostiln, hotelov in kmečkih turizmov.

I FEEL FREE FREETIME.si