TURISTIČNO DRUŠTVO SOLKAN, Trg Jožeta Srebrniča 7, 5250 Solkan - POVEZAVA NA ZEMLJEVID

Pisarna: tel.: 05 330 04 20, fax: 05 330 04 25    RESEVATIONS & INTEREST - REZERVACIJE & INTERES

 
 
 
PREDSEDNIK DRUŠTVA:

Branko Beligar  gsm: 041 974 588

E-mail: bbranko60@gmail.com

HOME PAGE:
www.solkan.si  -  www.solkan.net


AKTUALNE NOVICE:
FACEBOOK


ŽIVA KAMERA

 
 
 SOLKANSKI MOST: Z razponom glavnega loka 85 m je svetovni prvak med kamnitimi železniškimi mostovi. Zgrajen v letih 1904-1905, kot del Bohinjske proge, izstopa po eleganci in harmonični vpetosti v okolje in od leta 1985 velja za tehniški spomenik.
       

O SOLKANU: Naselje na nadmorski višini 98 m, ob vznožju Sabotina (609 m), Svete Gore (681 m) in Škabrijela (646 m), kjer se dolina Soče odpira v goriško in furlansko nižino, ima 3400 prebivalcev in je izhodiš, če za številne planinske izlete. Dostopno je po cesti ali železnici ( Jesenice - Nova Gorica). Poleg industrije apna in livarne je tu dom svetovno znanega visokotehnološkega podjetja Instrumentation technologies in podjetja okoljske inteligence Envigence.Arheološke najdbe potrjujejo obstoj naselja že v prazgodovini, naselitev se nadaljuje skozi antiko v srednji vek (langobardske najdbe). Prva ohranjena pisna omemba kraja je darovnica, s katero je cesar Oton III. 28. aprila 1001 oglejskemu patriarhu Janezu in njegovi cerkvi podaril »polovico gradu, ki se imenuje Solkan in polovico vasi, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica« »medietatem unius castelli quod dictur Siliganum et medietatem unius ville que Sclavorum lingua vocatur Goriza«.
Izraz grad (castellum) potrjuje obrambni pomen kraja na izhodu Soče iz ozke doline, ime Siliganum (predlatinski izvor) pa se je tu na stičišču romanske, germanske in slovanske kulture skozi stoletja spreminjalo ter že v 12. stoletju dobilo slovansko obliko Celkan, kasneje Salcan in Salkan, vse do današnje oblike Solkan.

VODENI OGLEDI: SOLKANA več...   GORIŠKE več...   SLOVENIJE IN ITALIJE več...   GORIŠKIH MUZEJEV IN GALERIJ več...

       
Notranjost našega društva.      
       

SVETA GORA:

Prva cerkev je na Skalnici stala že v 14. stoletju. Po prikazovanju Marije pastirici Urški Ferligoj, so na gori leta 1540 pričeli graditi mogočno triladijsko stavbo v gotsko renesančnem slogu. Skalnica je dobila ime Sveta Gora in postala znano romarsko središče. Cerkev, porušena med I. svetovno vojno, je bila po vojni obnovljena po vzoru oglejske bazilike in ta stoji še danes. Pastoralno središče in marijanski muzej dopolnjujejo tradicionalna razstava jaslic, razstava pirhov in številni koncerti v baziliki.

 

Kajakaštvo, skoki z elastiko, plezanje, adrenalinski park:

Nov most je prizorišče skokov z elastiko (bungee jumping-a), kamniti
pa športnega plezanja. Malo nižje na Soči je kajakaška proga 3. težavnostne stopnje, prizorišče evropskih in svetovnih prvenstev. Kajak center je tudi izhodišče za obisk pustolovskega parka na desnem bregu Soče.

 
       

Spomenik partizanskim borcem in
aktivistom iz Solkana, padlim med NOB:
Spomenik ob cesti IX. korpusa, zasnovan kot veličasten park, delo arhitekta Vinka Glanza, so slovesno odkrili 12. septembra 1954. Avtor skulpture, kipar Boris Kalin (1905-1975) in njegov mlajši brat Zdenko Kalin (1911-1990), tudi kipar, sta solkanska rojaka.

 

Trg Jožefa Srebrniča –
tudi »plac«

Osrednji trg z vodnjakom, delom arhitektov Sadar Vuga (2001), je zbirališče Solkancev. Obkrožajo ga banka, trgovine, restavracije in stavba Krajevne skupnosti, na katere pročelju najdemo številna obeležja v spomin na pomembne dogodke in ljudi, ki so kraju vtisnili svoj pečat.

 
       

Cerkev svetega Štefana - obeležje
prve pisne omembe kraja

Nad osrednjim se dviguje gornji, Plenčičev trg, kjer domuje cerkev Sv. Štefana, zavetnika konj. Na ruševinah prejšnje je bila zgrajena leta 1566, med
I. svetovno vojno porušena in leta 1926 obnovljena. Na zidu pod cerkvijo.
Obeležje prve pisne omembe kraja, citat iz darovnice cesarja Otona III. iz leta 1001, spominja na tisočletno zgodovino kraja.

 

Mostovna, Tir, E-hiša

V odsluženem industrijskem obratu
domuje Kulturni center Mostovna,
namenjen koncertni dejavnosti mladih. Galerija TIR gosti širok spekter dejavnosti od razstav, videa, performansa, malega teatra in fi lma, do predavanj. E-hiša je interaktivna in zabavna hiša eksperimentov, namenjena vsem generacijam, saj razvija domišljijo, navdušuje in dviguje raven tehnične kulture.

 
       

Soška fronta, vojni muzej, Avstroogrsko pokopališče in obeležje beguncem:
Vsi trije okoliški hribi, Sabotin, Sv. Gora in Škabrijel so bili med I. svetovno vojno prizorišče soških bitk. Še danes so prepredeni s strelskimi jarki in kaver-
nami. Sam Solkan je bil zaradi bližine fronte skoraj povsem uničen. Vojni muzej, ki hrani številne dokumente in eksponate s soške fronte, avstroogrsko pokopališče na bregu Soče in obeležje solkanskim beguncem v Žabjem kraju spominjajo na dogajanje 1915 - 1917.

 

Mizarska ulica in mini mizarski muzej:

Mizarska ulica z obeležjem mizarjem spomin ja na tričetrt stoletja solkanskega mizarstva, ki je vrh doseglo okrog leta 1900, ko je 350 solkanskih mizarjev prodajalo »mobilije« za meščansko rabo vse tja do Bližnjega vzhoda. Po II. svetovni vojni se je iz tega znanja in tradicije razvila primorska lesna industrija Meblo.

 
         

Kras na zahodnem pobočju skalnice:

Vodovodna steza Mrzlek – Solkan prečka izjemno lep primer krasa.
To skalno površje nam z do 5 m visokimi skalnimi čoki in gmotami, škrapljami, žlebiči ter škavnicami jasno pove, zakaj so hrib poimenovali Skalnica

 

Bartolomei Vila:
Iz 18. stoletja, s poznobaročno zasnovo, je danes v upravljanju Goriškega muzeja. Gosti arheološko
in etnološko zbirko, restavratorsko razstavo ter restavratorski oddelek muzeja. Tu bo tudi stalna razstava
delgrafika, slikarja in kiparja Vladimirja Makuca, ki je avtorski izbor svojih del poklonil rojstnemu
Solkanu.

 
         

Kolesarstvo in pohodništvo:

Ob čudoviti smaragdni reki Soči vodi nova, 9 km dolga kolesarska pot
(v pripravi) od Solkana do Plavi. Povezava preko Kolovrata vodi do Kobarida in Bovca, na jugu pa preko Krasa do slovenske Istre in zaledja Trsta. Iz Solkana sta dostopni tudi
Trnovska planota in Banjška planota.
Gorsko in ekstremno kolesarjenje po pobočjih Sabotina, Vodic in Svete Gore.

 

       


I FEEL FREE FREETIME.si